Friday, 1 January 2016

Scottish tablet / Šoti tablett


I have lived in Scotland for almost 2 years now and ever since moving here I have always been interested in how to make Scottish tablet. This amazing treat is a medium-hard sugary confection from Scotland. It has a brittle, grainy texture to it, which makes it a lot different than fudge. Tablet is normally made with sugar, condensed milk, butter and water. You can also flavour it with vanilla and whisky and even add some nut pieces in it. So today, for my very fist blog, I will be sharing a recipe of how to make your own traditional homemade Scottish tablet. Hope you enjoy it as much as I do!

  

Serves: 25-30 pieces 

Ingredients:

1/4 pint (140ml) water

175g unsalted butter

1 lb (450g) caster sugar

75g condensed milk


Heat the water in a large saucepan. Add your butter into the hot water and let it melt. Before the water reaches to the boil, add and thoroughly disolve the sugar while stirring often. After that, bring the water to the boil and then allow to simmer. When simmering, add the condensed milk. The mixture will then have a very light, creamy colour. Now allow the mixture to thicken until it has a very deep caramel colour. Don't forget to stir! The texture of the mixture will change quickly after around 15-20 minutes from a watery simmer to a thicker bubbling. This is where your large pan is handy as the mixture tends to rise when simmering. When the colour and texture of your tablet has changed into a thick, sticky mixture remove it from the heat and beat it for a good 10 minutes. Pour the mixture into a shallow tray and allow it to cool for 30 minutes. There should be enough mixture for it to be about 1 cm thick on the tray. After cooling cut your homemade treat into small chunks, place them in a bowl or enjoy them next to your cup of tea. Enjoy!








Olen elanud Šotimaal pea 2 aastat ja alates hetkest, mil siia kolisin, olen alati olnud huvitatud, et kuidas seda šoti tabletti küll tehakse. See imeline maiuspala on poolkõva magus kompvek, mille päritoluriik on Šotimaa. Maiuse tekstuur on veidi rabe ja teraline, mis on väga erinev tavalisest fudge koorekaramellist. Šoti tablett on tavapäraselt tehtud suhkrust, kondenspiimast, võist ja veest. Juurde võib alati lisada kas siis vanilli, viskit või isegi pähklitükke. Seega täna, oma päris esimeses blogis, jagan ma retsepti, kuidas teha omaenda traditsioonilist kodust šoti tabletti. Loodan, et see meeldib teile sama palju, kui mullegi! 


Serveerib: 25-30 tükki

Koostisosad:

140ml vett

175g soolavaba võid

450g toorsuhkrut ehk osaliselt rafineeritud suhkrut

75g kondenspiima


Soojenda vesi suures kastrulis. Lisa või kuuma vee hulka ja lase sulada. Enne, kui vesi keema hakkab, lisa juurde suhkur ja lase täielikult lahustuda, samal ajal tihedalt segades. Peale seda, lase vesi keema tõusta ja siis jäta tasasele tulele podisema. Podisemise ajal lisa hulka kondenspiim. Segu potis muutub nüüd väga kergeks kreemjaseks värviks. Lase segul pakseneda kuni ta muutub väga sügavaks karamelli värviks. Ära unusta segada! Segu tekstuur muutub vesisest podisemisest paksema mullitamiseni väga kiirest peale 15-20 minutit. Siin on abiks sulle suur kastrul, sest segu kipub tõusma kuumal temperatuuril. Kui su tabletti värvus ja tekstuur on muutunud paksuks kleepuvaks seguks, siis eemalda see kuumuselt ja sega kuskil hea 10 minutit. Nüüd kalla oma segu madalale küpsetusplaadile ja lase jahtuda 30 minutit. Antud koostisainetest peaks jaguma segul olla kuskil 1 cm paksune küpsetusplaadil. Peale jahtumist lõika oma kodutehtud kompvek pisikesteks tükkideks, aseta need kaussi või naudi neid oma tassi tee kõrvale. Head nautimist!         

No comments:

Post a Comment